De Brienenplats

De Brienenplats

Op deze pagina staat meer informatie over ons bedrijf. Zo staat hier de geschiedenis van het bedrijf, van onze Bleu du Maine schapen en van onze Romanov schapen en vind je hier informatie over welke dieren hierbij gebruikt worden.

BLEU DU MAINE

De Brienenplats Bleu du Maine schapenfokkerij vindt zijn oorsprong in 1988. Met 2 jaarling ooien van dhr Van Rhee uit Heteren en een ram van mevr. Jansse uit Grevenbricht hebben we onze fokkerij opgezet. Ongeveer een jaar later hebben we onze fokkerij uitgebreid met 2 ooiklammeren van dhr Milder uit Reek en een ramlam van mevr. Jansse uit Grevenbricht. Tijdens een vakantie in Engeland in 1990 kwam het idee om schapen vanuit Engeland te importeren naar Nederland, en dat hebben we met goede hulp uit Engeland op touw gezet. Zo hebben we in 1991 twee ramlammeren en drie ooilammeren geïmporteerd

Engelse import 1991 Kiljoy

Engelse import 1995 Probable

Het ramlam van M Vile werd in 1993 als volwassen ram Nederlands kampioen. Tevens verbeterde dit dier samen met de andere rammen heel wat in onze kudde. Twee jaar later hebben we in samenwerking met twee andere Bleu du Maine fokkers twee ramlammeren en een anderhalf jarige ram gehaald. Deze drie rammen werden op alle betrokken bedrijven ingezet en zorgden voor verbetering van de kudde. De anderhalf jarige ram werd datzelfde jaar Nederlands kampioen en ons ramlam werd in 1996 als anderhalf jarige ram ook Nederlands kampioen.

Op dat moment bestaat onze kudde uit ongeveer 50 ooien en fokken we verder met hoofdzakelijk eigen rammen en een enkele aankoop uit Nederland. In 1996 exporteerden we ons eerste ramlam naar België, een ramlam dat daar de eerste plaats behaalde op de Dag van het Schaap. Met zijn 'broer' fokten we zelf verder en dat bracht ons nog twee rammen die later bekend zijn geworden in Nederland.


De GM 283 was onze eerste zelf gefokte Nederlandse kampioen. Hij werd kampioen in 1998 en 1999. In het jaar 2000 werd de GM 283 verslagen door een van de in 1996 geboren rammen, de GM 229. De zoon van de derde ram, de SZO 272 die we gekocht hadden van T. Schouten, werd reserve kampioen, en de BNI 304, die we van Van Der Busse hadden gekocht, werd nationaal kampioen bij de anderhalf jarige rammen.


Sinds 2003 gebruiken we de GM 872 voor het fokken. Deze ram heeft al een aantal veelbelovende dieren gefokt, te weten de GMSV 75, nationaal kampioen ooilammeren 2004 en eerste bij de interbreed keuring in Odiliapeel als beste rasvertegenwoordiger, en de GMSV 102, die in het zuiden twee jaar op rij eerste werd bij de oude rammen in 2006 en 2007. Vanwege de Blue Tongue werd er in 2006 geen nationale keuring gehouden. We gebruiken ook zijn 'halfbroer', de GMSV 171 die ook hele goede lammeren fokt, en het veelbelovend ramlam 393, in de fokkerij.

3 rammen gefokt in 1996

Nationaal kampioenen van 2000

Sinds 2007 zijn we weg bij het Nederlandse stamboek en hebben we ons aangesloten bij het Belgische stamboek. Hierdoor kunnen we helaas niet meer meedoen bij de keuringen die door het Nederlands stamboek georganiseerd worden en zijn we afhankelijk van presentatie dagen. Zo staan we met een presentatie van onze dieren in Odiliapeel en werd weer een zoon van de GM 872 als ramlam eerste bij de interbreed keuring.

Nationaal kampioen BNI 304 in 2000

Nationaal kampioen GM 229 in 2000

Kenmerken van een Bleu du Maine van De Brienenplats:

  • Basis Engelse import
  • Goede vruchtbaarheid (volwassen ooi gemiddeld 2 lammeren, jaarling ooi gemiddeld anderhalf lam)
  • Goede kwaliteit
  • Veel vlees, weinig vet (ook bij hoog eindgewicht)
  • Groot groeiend vermogen
  • Variatie in bloedlijnen
  • Ruime keus, kudde van 65 ooien
  • Fokkerij met eigen rammen sinds 1989
  • Typische Bleu du Maine met ruime bespiering

GM 872, ramlam

Nationaal kampioen GM 283 in 1998 en 1999

Romanov

Wij hebben onze Romanov schapen in 2008 geïmporteerd vanuit Tsjechië. Het was heel moeilijk om aan Romanov's te komen die zwoegervrij en ARR/ARR waren. Dit was echter noodzakelijk omdat ons Bleu du Maine koppel ook die gezondheidstatus heeft. In Nederland en België was er niet aan te komen. We zijn toen gaan zoeken en kwamen in Tsjechië uit.


Na contact met een fokker hebben we een afspraak gemaakt en zijn we naar Tsjechië gegaan. Hier hebben we verschillende bedrijven bezocht en Romanov schapen uitgezocht die ons aanstonden. We hebben twee rammen en vier ooien uitgezocht. De rammen waren van een vreemde bloedlijn tegenover de ooien en ook vreemd voor elkaar.
Zo kunnen we even vooruit met fokken.


We hebben een ram van de Rohan lijn die oorspronkelijk afkomstig is uit Duitsland. Een ram van de Rebel lijn die oorspronkelijk afkomstig is uit Nederland. En de vier ooien van de Recht lijn die oorspronkelijk afkomstig is uit Rusland. Nadat we ze uitgezocht hadden wilden de fokkers ze nog meenemen naar een keuring.


De ram uit de Rohan lijn werd reservekampioen en de ram uit de Rebel lijn hoorde bij de beste vijf. De ooienlammeren zaten bij het beste koppel ooilammeren. Een goed begin dus.

Rebel gefokt door Miroslav Vjater

Drie Romanov schapen in de sneeuw

In 2009 hebben we onze eerste lammeren en oudere dieren die uniek zijn in Nederland als koppel namelijk ARR/ARR en zwoegervrij maar er zullen er zeker meer volgen. Ze zijn geregistreerd in het Belgisch stamboek maar zijn ook ingeschreven bij de Nederlandse gezondheidsdienst en hebben daardoor de Nederlandse gezondheidsstatus. Onze Romanov's hebben over het algemeen geen grote blessen op de kop maar zijn redelijk zwart. Het is de bedoeling om de dieren zuiver te houden en een gedeelte te kruisen met de Bleu du Maine. Deze ooi moet 3 keer in de 2 jaar kunnen lammeren en meer dan 3 lammeren/jaar groot kunnen brengen.

In het begin zal de Bleu du Maine ooi gedekt worden door de Romanov ram en de F1 later nog een keer door de Bleu du Maine ram. Het typische is dat de meeste dieren uit de kruising wit geboren worden wat weer gunstig is voor het vleeslam omdat wit toch meer geliefd is dan zwart. Ook het kruisingsproduct is een dier met goede moedereigenschappen wat vruchtbaar is en zeer vitale lammeren geeft.

Kenmerken

De Romanov's van de Brienenplats komen uit Tsjechië. De reden dat we voor Tsjechië hebben gekozen kwam voornamelijk door de gezondheidstatus die we daar tegenkomen. Ons koppel is zwoegervrij en ARR/ARR en was in 2009 het enige koppel in Nederland.


Onze Romanov is vrij groot en redelijk bespierd en mak. Wij gaan de Romanov zuiver houden en kruisen met onze Bleu du Maine schapen. Hiervan zijn de eerste resultaten gewoon goed te noemen.

Import Ram Rohan

Ramlam gefokt in 2009