De Brienenplats
Schapenfokkerij
"De Brienenplats"
 

ROMANOV

Op deze pagina staat informatie over het schapenras Romanov. Zo staat hier de geschiedenis van het ras, informatie over de raskenmerken en wat meer informatie over de Romanov schapen uit onze eigen fokkerij.

 

GESCHIEDENIS

De Romanov is een Russisch landschaap, zeer vruchtbaar, sober en mooi. Het heeft een jaarrond bronst en zeer sterk gezond met een heel goed uier. Het schaap komt oorspronkelijk uit de streek Toetajev in de Russische provincie Jaroslav. Deze streek ligt ten noordoosten van Moskou aan de Wolga en heette vroeger Romanov, vandaar ook de naam van het schaap. Het ras is vermoedelijk ontstaan uit het Scandinavische kortstaartig schapenras in het begin van de 18e eeuw. De Romanov is van oorsprong een pelsschaap. Omdat de bevolking zich moest beschermen tegen de koude, was vruchtbaarheid heel belangrijk. Zoveel te meer lammetjes zoveel te meer pelzen.

De Romanov is sober. Dit is niet vreemd gezien het gebied waar het ras is ontstaan. Het is een echte overlever. Dit zien we ook terug in de vitaliteit van de pasgeboren lammeren. De lammeren zijn zwart bij de geboorte en hebben haar i.p.v. wol. Hierdoor drogen ze snel op na de geboorte wat hun overlevingskansen aanzienlijk vergroot. De wol groeit later door de haren heen. De volwassen dieren hebben zwart/grijze wol. De kleur wordt mede gevormd door de mengeling van haren en wol. Met name de rammen bezitten vaak enorme manen gevormd door haren.

Toetajev in Rusland
Toetajev in Rusland
 
Twee Romanov schapen
Twee Romanov schapen

De Romanov heeft een jaarrond bronst zodat ze het hele jaar door gedekt kunnen worden. Hierdoor kunnen ze 3 keer in de 2 jaar aflammen. Dit maakt hem vooral populair voor kruisingen voor productiedieren. Het rijnlam en de INRA 401 zijn hiervan bekende voorbeelden. Ook de hoge vruchtbaarheid en goed uier met de zeer vitale lammeren maakt hem bijzonder geschikt om te dienen als basisras voor een productieooi.

 

RASKENMERKEN

Raskenmerken van het Romanov schaap:

  • Aftekening is divers. De onbewolde kop kan bijna helemaal zwart zijn, soms met een witte bles en soms zelfs bijna helemaal wit.
  • De wol is meestal zwart grijs maar kan ook bijna wit zijn of bijna zwart zijn. De wol is erg geliefd door zijn kleur.
  • Kop, poten en staart zijn onbewold.
  • In principe ongehoornd.
  • Rammen wegen 70-90 kilo en ooien ongeveer 60 kilo.
  • Vruchtbaar schaap met een goed uier dat zelf makkelijk een drieling kan zogen.
  • Sterk kudde gedrag en erg nieuwsgierig. Verhalen dat ze wild en schuw zijn is afhankelijk van de eigenaar. De Romanov die wij kennen is aanhankelijk en mak.
  • Bespiering is beperkt maar zeker niet slecht te noemen. Hier is in een aantal landen goed op geselecteerd met behoud van zijn vruchtbaarheid.
Ooi met lammetjes
Ooi met lammetjes

De Romanov komt in vele landen voor. Ze zijn geëxporteerd naar Canada, Frankrijk, Duitsland, België, Nederland, Oekraï, Kroatië, Slovenië, Polen en Tsjechië. In Tsjechië beweren ze momenteel de grootste en actiefste Romanov populatie te hebben. Met zo'n 1500 stamboekdieren en een zeer goede gezondheidstatus en een centrale ligging biedt dit land zeker nog veel mogelijkheden voor dit ras.

 

FOKKERIJ

Ram 71464

Zeer grote ram met goed beenwerk. Goede groei en voor een Romanov goede bespiering.Geboren en grootgebracht als drieling uit de Rebel-lijn.

Ram 71464

 

Ram 25197

Dit is een ram van een tweeling. Donker en een diep lijf. Deze ram is van de Rohan-lijn.

Ram 25197

 
 

Copyright © 2017 De Brienenplats